< Tillbaka till bilder

Vår Renault 10 Major

Åter till startsidan >


 

Denna sida presenterar min renovering av veteranbilen, en Renault 10 Major årsmodell 1967. Det rör sig om en delrenovering gjord efterhand, när jag fått tag på erforderliga reservdelar (framförallt plåtskärmar, all annan reparationsplåt är egentillverkad). Vad denna renovering innebär presenterar jag i form av text och bilder nedan. Tyvärr hade jag mestadels tid att jobba med bilen på helgerna, eftersom jag tidigare p.g.a. studier befann mig på annan ort under veckorna. Det innebar i sin tur att renoveringen tog längre tid att färdigställa

This page presents the restoration of our old car, a Renault 10 Major, year model 1967. The car has been partly restored and I have been doing this now and then, when I've had the possibility to find new spare parts (especially body parts like fenders, all other body parts are homemade ones). I've also had most time to work with the restoration on weekends, which means it has been a slower project. The pictures below will give you a description of this restoration, as I haven't had time to translate the text description.


 

1) Klicka på bilderna för full storlek - ett nytt fönster öppnas

1) Klick on the pictures for full size - a new window will open
2) Använd << & >> för att bläddra/välja mellan bilderna  2) Use << & >> to choose the picture you want to see

 

Datum

Beskrivning

Bild

 

Oktober 2000

 

Första kortet på min nyinköpta Renault. Nytvättad, men ännu inte vaxad. På de här bilderna ser bilen ut att vara i fint skick, men vad som inte syns är att plåtskärmarna är plastlagade och "påsprutade" med blå färg, utan maskering eller efterpolering. Denna lagning är troligtvis gjord någon gång på 1970-talet, eller i varje fall innan bilen ställdes av 1985 (den var avställd fram till 1995 när föregående ägaren köpte den). Fusklagningen med plast gör att bilen inte ser så snygg ut på nära håll, fast det ser ok ut på lite avstånd. Dessutom har bilen gått så pass lite innan jag köpte den att det är troligt att rosten kryper fram under plasten ganska snart, om man börjar att köra lite mera med bilen. Därför har jag bestämt att försöka skaffa fram nya plåtskärmar och göra en delrenovering av bilen. Jag kommer inte att hellackera den eftersom karossen är helt rostfri och lacken är i mycket bra skick i övrigt.

Samma tillfälle, men ur en annan vinkel. Originaldekalen "Nya utmanaren", sitter fortfarande kvar i  bakrutan efter 34 år!

Det syns förmodligen inte på det här fotot, men den vänstra bakskärmen är den bästa av de skärmar som sitter på bilen.

 

Klicka på bilden för en förstoring!

Klicka på bilden för en förstoring!

Mars 2001 En solig dag i slutet av mars. Renoveringen har startat med demontering av vänster framskärm. Såhär kan en till synes fin bil se ut då man börjar demontera den! Fast egentligen är det inte så mycket rost med tanke bilens ålder...

Den nedre bilden visar hur det såg ut efter att jag hade demonterat höger framskärm. Som syns på bilden så var denna sida lite sämre med bl.a. viss rost på dörrstolpen, i trekanterna vid vindrutan, samt sönderrostat stag framför framhjulet och rosthål i batterilådan innanför. 

Klicka på bilden för en förstoring!

Klicka på bilden för en förstoring!

Juni 2001 En hel del arbete är nu utfört. Det som fanns kvar av de upprostade skärmfästena har skurits bort med vinkelslip, detta gäller även den dåliga plåten i trekanterna vid vindrutan. Därefter har hjulhusen stålborstats med en trissa på slipmaskin och rostgrundats med rostomvandlare. Nya skärmfästen har bockats till och svetsats på plats. I trekanterna vid vindrutan har jag också svetsat i ny, egentillverkade reparationsplåtar. Därefter har trekanterna spacklats och slipats.

På högersidan har jag svetsat i ny plåt i batterilådan samt gjort ett nytt fäststag för skärm/stötfångare och svetsat fast detta. Den grå primern bl.a. intill dörrarna har jag målat eftersom denna yta visade sig vara plåtren då jag demonterade skärmarna!! På fabriken måste skärmarna  följaktligen ha monterats och hela bilen doppats i lackbadet därefter....det är egentligen konstigt att det inte var mer rost med tanke på detta...

Även fästena har primermålats och därefter har allt penslats med linolja och insidan av hjulhusen/skärmarna har sprutats med Carosol. Detta efter att fotot togs.

På vänster sida blev jag dessutom tvungen att slipa och spackla tröskellådan.  Detta p.g.a. av en parkeringsskada som orsakats en tidigare ägare. Även nederkanterna på dörrarna hade tagit skada. De var visserligen inte buckliga, men hade stora och djupa repor. Dock hann jag inte åtgärda dörrarna vid detta tillfälle.  

 

Klicka på bilden för en förstoring!

Klicka på bilden för en förstoring!

Juli 2001 "Vy" inifrån kofferten. Båda skärmarna är nu på plats och den vita randen som syns mellan hjulhus och skärmens överkant är en tätning med karosserikitt, vilken även är utförd inne i batterilådan, som synes nere till vänster i bild. Karosserikittstätning är naturligtvis utförd vid alla utbytta skärmar, men jag tyckte att det räckte med en bild för att visa detta :-) 

Under denna månad renoverades också bromsarna. Bromsoken smörjdes upp, nya bromsslangar monterades, samt nya bromsbelägg runt om. Därefter besiktades bilen (resultat - blankt papper).

Efter att vi hade åkt cirka 100 mil började det tyvärr att gnissla från vattenpumpen, ett ganska vanligt fenomen på dessa bilar. Det var dags för byte av pump, kylvätska och generator-/vattenpumpsrem! Bytet utfördes med assistans av min far, som "skruvat" mycket med de här bilarna/motorerna förr, och därför känner till deras "egenheter". Visste ni förresten att lödningen i övre fästet på kylaren är mycket känslig på de här bilarna? Man måste vara försiktig då man för på kylslangen efter vattenpumpsbyte, annars kan lödningen gå sönder med kylvätskeläckage som följd.  

 

Klicka på bilden för en förstoring!

 

Augusti 2001 Framåt hösten tyckte jag att det var dags att demontera höger bakskärm och byta till den nylackade jag hade liggande. På det övre fotot syns att jag har demonterat den gamla skärmen, skrapat bort gammal tectyl, samt stålborstat i hjulhuset. Därefter har hjulhuset rostgrundats med rostomvandlare. Däremot har jag inte svetsat i någon ny plåt här ännu. Som syns så behövs en ny plåt för övre skärmfästet (vilka jag har bytt på båda sidor framtill), en mindre, vikt plåtkant måste också svetsas i längst fram mot bakre dörren. Dessutom är hjulhuset dåligt längst upp i bakkanten, och en ny plåt måste svetsas i där.

All svetsning är nu klar (se mittre & undre bilden). Nytt övre skärmfäste och insvetsad plåt i hjulhuset har efter att bilden tagits även målats och rostskyddsbehandlats, först med linolja och därefter med Carosol. Den nylackade skärmen har därefter monterats. Avslutningsvis har jag spacklat och karosserikittat och målat i motorutymmet, med den ljusblå färgen "Bleu 430".

Eftersom vänster tröskellåda blev bra efter spackling/lackering tyckte jag dessutom att det var lika bra att fixa till den högra. Även höger tröskellåda har därför spacklats och lackerats. Ett mindre lackarbete som jag ansåg att jag kunde utföra själv.

Nu återstår bara att få tag på en plåtbakskärm i nyskick, till vänster sida... 

 

Klicka på bilden för en förstoring!

Klicka på bilden för en förstoring!

Januari 2002 Äntligen har jag lyckats få tag på en bra bakskärm till vänster sida (bilderna till höger). Den ska jag göra i ordning lite eftersom den har ytrost och låta lackera skärmen med den färg jag tog fram tidigare. 

Ska förhoppningsvis börja med att demontera den gamla skärmen i februari - mars, laga rost, rostskyddsbehandla och montera den "nya" skärmen. Därefter återstår att spackla, karosserikitta och måla i motorutrymmet, samt lackera om luftfilterburken. Ska också låta lägga på fyra nya Michelin X-däck som jag har beställt. De tillverkas fortfarande i mindre skala. Innan däcken läggs dit ska jag fixa till fälgarna och lacka om dem.

 

Klicka på bilden för en förstoring!Klicka på bilden för en förstoring!
Mars/april 2002 Arbetet med att byta den sista skärmen på bilen har nu påbörjats med demontering av den gamla skärmen (se övre bilden). Tyvärr avslöjades det lite mer rost under skärmen än vad jag hade räknat med innan. I stort sett hela övre delen av hjulhuset är rostangripet, dock är det mesta som tur är bara ytrost. Det krävs, som vid tidigare skärmbyten, ny plåt för skärmfästet, samt ny plåt i bakkant av hjulhuset. I övrigt räcker det med att stålborsta och rostskydda/grunda plåtytorna.

Dessutom är jag tvungen att laga rost i skärmfästet upp emot vindrutan, vilket i stort sett är "recyclat" till naturen. Här krävs att tillverka en helt ny plåt samt svetsa i denna. Detta kommer att bli det svåraste arbetet pga. närheten till bakrutan och intilliggande lack som inte får skadas eftersom jag inte kommer att hellackera bilen. 

 

Klicka på bilden för en förstoring!

Klicka på bilden för en förstoring!

Maj 2002 På den övre bilden har ny plåt svetsats in. Jag har gjort ett nytt skärmfäste och svetsat fast detta, samt tillverkat en ny plåt och svetsat fast denna i bakre delen av hjulhuset. Dessutom var det nödvändigt att svetsa i en liten plåt där fästet för reläet sitter, eftersom det hade rostat hål intill detta fästet.

På nedre bilden syns det främre skärmfästet med de tre skruvarna som bakskärmen hänger på. Plåten här var mer eller mindre pulveriserad (se föregående bilder) så jag blev tvungen att svetsa i en helt ny plåt. Ett arbete som inte var helt enkelt att utföra p.g.a. närheten till inredningen innanför. Jag demonterade därför försiktigt dekorpanelen för hatthyllan, ryggstödet till baksätet, samt lossade försiktigt på den del av innertaket som går ner under dekorpanelerna intill ryggstödet. Täckte dessutom över hela bilen för att inga svetsloppor eller gnistor från vinkelslipen skulle kunna skada lacken eller rutorna. Dessa åtgärder är mer eller mindre nödvändiga för att eliminera risken för brand inuti bilen.

Så var det klart för svetsning, vilket, trots vidtagna säkerhetsåtgärder, utfördes mycket försiktigt en bit i taget, med ständig kontroll på inredningen i bilen. På bilden syns den nya plåten insvetsad samt primermålad, men även botten undertill/innanför den synliga plåten blev jag tvungen att byta ut.

 

Klicka på bilden för en förstoring!

Klicka på bilden för en förstoring!

Maj 2002 Här har vänsterdörrarna demonterats för att de ska kunna skickas till lackering. Detta var nödvändigt p.g.a. att en av bilens tidigare ägare kört emot och skadat tröskellåda samt repat vänsterdörrarnas nederkanter. 

På nedre bilden är förarbetet på dörrarna klart och dessa ska lämnas till lackering, viken ska utföras upp till kromlisten. Underarbetet med spackling av vänsterbakskärmen är dock inte riktigt klart på detta foto.  

Under maj slipade jag också fälgarna och lackerade om dessa. Ett arbete som jag utförde själv och jag är riktigt nöjd med resultatet faktiskt.

 

Klicka på bilden för en förstoring!

Klicka på bilden för en förstoring!

 

Juni 2002 Detta foto tog jag efter att bilen precis blivit färdigrenoverad, den 1:e juni 2002. Dock är den inte lackbehandlad på detta foto, men det är gjort i skrivande stund. Efter mycket jobb, som dock har skett till och från och mestadels på helger, är alltså renoveringen av bilen ÄNTLIGEN KLAR!!!!! 

Frågan är väl om man egentligen ser någon större skillnad om man jämför med bilderna från oktober 2000 ovan. Dock kan jag säga att man ser riktig skillnad om man ser bilen i verkligheten. Den är mycket finare nu, samt att man vet att det inte finns någon rost under skärmarna, eller i golvet, vilket jag förvisso aldrig behövt åtgärda. Nu kan man koncentrera sig på vanligt underhåll samt att åka på träffar, utställningar mm, vilket känns riktigt bra! 

MISSION COMPLETE - och en utav de få kvarvarande R10:orna har räddats till eftervärlden!

 

Klicka på bilden för en förstoring!

Klicka på bilden för en förstoring!

April 2003 Under hösten 2002 noterade jag att urtrampningslagret började vara dåligt på bilen, varför ett byte blev nödvändigt. Dock hanns inte detta med förrän under våren 2003, med syftet att bli klar till sommarsäsongen detta år.

Då jag ändå blev tvungen att lyfta ur motor med tillhörande detaljer i motorrummet bestämde jag mig för att samtidigt höja ribban för renoveringen ett snäpp till genom att renovera motorrummet (det blir mycket lättare då alla delar är urmonterade och åtkomliga för rengöring och slipning).

På de två bilderna till höger syns motorrummet som det såg ut innan renovering (foto sensommaren 2002).

April-Maj 2003 Den översta bilden visar ett litet urval av detaljerna i motorrummet som innan fotot togs har slipats plåtrena och därefter har grundlackerats. På fotot syns också startmotorn och tändspolen, vilka ej har grundlackerats utan enbart lackerats med värmebeständig färg.

Motorn har också rengjorts, slipats med roterande stålborsttrissa och därefter penselmålats med värmebeständig färg. Har dock inte så många bilder på detta, då jag tyckte att det räckte med föregående motorrumsbilder från den gröna R10:an...

På de nedre bilderna syns kylarplåten som är klar för omlackering efter att all färg har mattslipats.

Överlag krävdes mycket mindre rengöring och renslipning både vad det gäller motor och övriga detaljer, om man jämför med hur det såg ut i motorrummet på den mörkgröna R10:an.

 

 

Juni 2003 Här är själva motorrummet klart för lackering (återstår en del maskeringsarbete dock). Underarbetet var relativt enkelt, och det som behövde göras var egentligen bara nerslipning av befintlig lack, samt att jag passade på att förbättra ett riktarbete i hjulhuset på höger sida. Det var mycket lättare att komma åt nu med motorn urplockad, mot senast när jag svetsade och lagade upp skärmfästena och bakkanten av hjulhusen.

Lite slarv i lackeringen från fabriken (ooops! ;-) ville jag också rätta till varför jag slipade helt plåtrent upptill på insidan av vänster hjulhus (har för övrigt även märkt av rinningar i färgen/lackslarv även på de andra två R10:orna, så det är nog ingen slump att det slarvades i tillverkning med lackering av sådana ytor. Så verkar det i alla fall).

 

 

Juni 2003 Nu är äntligen alla detaljer, samt motorn målade/lackerade och återmonterade där de ska vara (dvs i bilen ;-)

Även domkraften har jag lackerat om. Den slipade jag först ren med stålborttrissa och därefter fick den ligga i citronsyrabad i ungefär en vecka, och jag är mycket imponerad av syrabadets rostlösande förmåga! Var bara att borsta rent med stålborste och tvätta av med vatten. Därefter lackera med primer och till sist rätt färg!

Bortsett från lackeringen så har som sagt även en komplett ny koppling kommit på plats. Nytt urtrampningslager, nytt lamellcentrum och även ny tryckplatta, vilka jag tidigare köpte på en privatannons. Jag bytte också generatorkol och så har samtliga kylarslangar, samt slang till tankpåfyllningen bytts ut...

Nu är R10:an redo för många mil igen!

 

 

 

Juli 2003 På Nordiska Renaultträffen 2003 passade jag på att köpa nya blinkersglas runtom till 10:an, som en sista "finish" i renoveringen. Faktum är att detta gör ganska mycket rent utseendemässigt. Resultatet syns på bilderna till höger...

Notera också nummerskylten framtill. Detta är bilens originalregnummer då den fanns i Halland från början :)

 

Till sidans topp