Bilder >

Till renoveringen av '68:an >


Inköp av ytterligare två R10:or!

Projekt rädda en R10Jag hade egentligen inte tänkt att skaffa mig någon mer R10:a än den ljusblå '67:an, men jag brukar följa annonser i Classic Motor och på nätet bl.a. på Autosite, Blocket och Club Renault Sveriges hemsida. Vintern 2002 ringde jag mest av allmänt intresse på två annonser, en R10 1968 och en R10 1969.

En annons på Renault 15/17-klubbens webbsida med texten "Säljes: Renault R 10 Major, -68, 10500 mil, mörkgrön. Def. bromsar, avställd sedan 1988, ingen synlig rost..." verkade intressant, om än att man alltid får ta sådana annonser med "en nypa salt". Ringde på den bilen och det visade sig att den hade varit avställd sedan 1988 och bara hade haft 2 ägare (de senare hade köpt den redan 1978 då den bara gått ca 4000 mil). På 80-talet, då den gick som bruksbil, hade den rostlagats, delvis omlackerats, och nya plastskärmar hade monterats och den hade körts några år efter renoveringen, för att därefter ställas av 1988. Det var meningen att ägarna skulle ha gjort en lättare renovering av R10:an då den blev veteranbil och skattebefriad, men husrenovering kom emellan och när de förlorade garageplatsen bestämde de sig för att antingen försöka att sälja bilen eller köra den till skroten. Så efter att jag fått veta mera om skicket och frågade om priset, sa ägaren att vi fick köpa bilen för skrotningspremien, vilket var 1000 kr år 2002. Annars skulle den skrotas, så affären gjordes upp per telefon och bilen hämtades ett par veckor senare.

På Autosite hittade jag en annons med en vit R10 -69 "...avställd inomhus sedan 1986, körbar ca 7000 mil, vit, 4 ägare". Ställde mig tveksam till mätarställningen efter att jag hade fått höra mer om skicket (div. mer eller mindre rostskador), men bestämde mig ändå för att åka och titta på bilen eftersom det var ganska nära hemifrån. Det visade sig att det fanns en del rost i bärande delar och i hjulhus, bakskärmar mm, men motorn gick mycket bra. Tänkte först inte köpa bilen eftersom priset (4000 kr!) var för högt, men efter "prutande" enades vi om 1500 kr istället. 

Den vita R10:an från 1969 är numera såld till en annan Renaultentusiast i Kalmar. Jag behöll själv motorn, då den ska få lite större motor monterad av nya ägaren. Förhoppningsvis får vi följa renoveringen av den bilen här på hemsidan. :)

Några bilder från när nya ägaren hämtade bilen:         Bild 1 | Bild 2 | Bild 3


Lite mer fakta om '68:an:

'68:an är mörkgrön (se bilderna nedan) och den är nästan helt rostfri, det finns bara lite ytrost i lacken och lite ytrost på ett par ställen under bilen. Det finns ingen hålrost eller dåliga partier i karossen! Bilen rostlagades i trösklar, bakre golv, hjulhus och lackerades om på 1980-talet och skärmarna byttes, dock till plastskärmar. Mätarställningen är dryga 10000 mil. Mitt syfte är att renovera till bra bruksskick "fyndskick" åt min far. Eftersom bilen stått avställd såpass länge måste bromsarna totalrenoveras, men även motorn måste lyftas ur eftersom kopplingen har tagit fast. Tyvärr har jag också noterat att det är rost i bensintanken, vilket kommer kräva att den byts mot en bättre. Inredningen behöver också en översyn, klädseln är trasig på bakre ryggstödet och på framstolarna är vissa partier lite bleka och undre delen av instrumentpanelen har ytrost (!) och måste lackeras om. Eventuellt ska den bruna originalinredningen bytas ut mot röd inredning (från den vita reservdelsbilen) eftersom den röda inredningen är finare och i bättre skick. En stereo ska också monteras :) 

För övrigt är bilen komplett, den har hyfsade sommardäck, samt att det dessutom följde med fyra ganska skapliga vinterdäck! 

 

R10 '68

Renault 10 R1190

 
Årsmodell: 1968
Datum för första registrering: 1968-01-01
Antal tidigare ägare: 2
Mätarställning vid köp: 10050 mil
Motor: rak 4-cyl, 4-takts, 1108 cc
Motoreffekt: 50 hk SAE (46 hk DIN) vid 4900 varv/min
Färg: Mörkgrön 951
 

 

Renoveringen av den gröna 68:an

Läs om renoveringen >>


 

..:: Bilder ::..

Klicka på bilderna för ett större format och de öppnas i ett nytt fönster!

 

 

Till sidans topp